Skip to main content

Maximising storage in landing spaces

Mrs Whyte and her husband approached Sharps as they had a severe lack of storage and wanted to utilise their landing space however it had complicated beams and sloping ceilings.

Mrs Whyte and her husband first moved into their beautiful period barn in the market town of Rugeley in 1992. What attracted them to the then recently converted property was its character and old-world charm, with its beams, sloping ceilings and nooks and crannies.

However, although the couple loved the interesting character and features, over the years it had proved very difficult to organise the layout of furniture, particularly in the bedrooms. The only storage space in the master bedroom was an awkward corner that included a slope and a beam, which was curtained off with rails behind it, as no freestanding furniture could fit there.

The barn has two bedrooms situated at either end of the building, with a long, wide landing running between them. Similarly to the bedrooms, the landing also features a large beam that is set away from the wall, and a sloping ceiling. Tucked beneath the slope was a half-height fitted cabinet that, although adequate for storing bedding and linen, was not suitable for clothing. After 23 years of living with these frustrating storage problems, Mrs Whyte had had enough and called in Sharps!

Whyte 1
Whyte 2
Whyte 3
Whyte 4

Mrs Whyte’s designer realised that what the couple were really lacking was hanging space for clothes. To overcome this, he designed 6 full height double wardrobes, running the length of the previously under utilised landing space. The first 5 wardrobes incorporated hanging space for clothes with a handy shelf above. The 6th wardrobe incorporated floor to ceiling shelving, providing Mrs Whyte with a dedicated storage area for the bedding and linen that was previously stored here.

Style wise, Mr and Mrs Whyte’s designer suggested Sherbourne in cream as this matched the other freestanding furniture that they already had on the landing. The walnut handles matched this, too, and also complemented the beautiful beam creating an arch across the landing space. As for the master bedroom, the designer suggested recycling the old fitted cabinet from the landing and using it in the bedroom to create a craft area for Mrs Whyte – the couple arranged this themselves and were delighted with the outcome.

How we did it

The Whyte’s designer worked closely with them to transform their landing space, incorporating a run of stylish wardrobes into their period and characterful, 100 year old converted barn.

  • We incorporated the beautiful existing beam into the design.
  • We suggested recycling existing fitted furniture to utilise an under-used space in the master bedroom.
  • We recommended Sherbourne with walnut handles to complement the period style of the property.
  • We installed six double wardrobes stretching across the length of the wide landing space and built into the slope of the ceiling.
  • We created much needed hanging space with a handy storage shelf above.
Whyte 6
Whyte 7
Whyte 8

We use cookies to offer an improved online experience and offer you content and services adapted to your interests. By using our website or clicking “Accept”, you are agreeing to our Cookie Policy. If you do not wish to allow cookies please disable them in your browser settings. Cookie consent.